Je to doma! #8 Fleysen v interiéru Českobudějovického Orla

Naše návštěva v Orlovi v Českých Budějovicích se nesla v duchu zábavného povídání mezi ladícími barvami a kvalitními materiály. Přesně tak, jak to máme rádi. Starosta jednoty Cyril Kratochvíl nás provedl celým domem, kde do interiéru výrazně promlouvá i nábytek Fleysen.

Fleysen_Orel_web_015

V kanceláři stojí červená skříňka #1311 a červený věšák #1510.

„Mám rád starou architekturu, takže se mi moc líbilo, že jste v té staré továrně.“ 

Důvodů, proč si Cyril vybral právě náš nábytek, bylo víc. Má vztah k architektuře a k historii, takže ho zaujal příběh naší továrny, hledal do interiéru jiný materiál než dřevo a v neposlední řadě šel cíleně po naší signature kulaté perforaci – kulatý tvar se totiž v prostorách Orla opakuje na mnoha místech.

Jak jste se o nás dozvěděl? 

Design mě vždycky bavil, takže jsem nejdřív zaregistroval ocenění, které jste získali na Designbloku (nominace na nejlepší kolekci nábytku na Designbloku 2021, pozn. red.). Četl jsem o vás někde na internetu a protože mám rád i starou architekturu, tak se mi taky líbilo, že jste v té staré fabrice. Pak trvalo asi rok, dva, než jsme začali rekonstruovat tuhle kancelář, tak jsem si na vás vzpomněl. 

Fleysen_Orel_web_005

Cyril Kratochvíl pořídil také několik skříní #2015 a #2016

V tom případě jste úplně náš ideální zákazník! Byl pro vás tedy zásadní příběh naší tradiční továrny v Plesné? 

Přesně tak, ale pokud by mě nezaujaly ty výsledné produkty, tak by příběh nestačil. Ale mně se váš nábytek líbí a ač jsem z truhlářské rodiny (tatínek má truhlářskou firmu a já jsem původně taky vyučený truhlář), tak jsem hledal jiný materiál než dřevo.  

Kovového materiálu jste se tedy nebál? 

Ne, my už tu máme déle stolky ze zrezlého plechu a vidím, že toho hrubého zacházení kov snese víc než dřevo. Takže jsem neměl obavy, spíš jsem se hrozně těšil, jak to bude vypadat. 

Fleysen_Orel_web_009

Jak a čím váš nábytek zapadá do interiéru Orla? 

Zapadá sem tím, že je úplně jiný. Ke dřevěné podlaze jsme potřebovali odlišný materiál a nové barvy. A taky se nám sem hodí ta perforace s kolečky. Díry stejného tvaru jsou přímo na lezeckých stěnách a cíleně je opakujeme i jinde, např. na topení. Moje maminka je umělkyně a rovnou nám k tomu přinesla obraz s podobným motivem, takže se nám to postupně skládá. 

Fleysen_Orel_web_002

Nad stolem je plně využitá velká nástěnka #1733 v černé barvě

Co si představíte, když se řekne Fleysen? 

Vidím tu krásnou šedou továrnu, která mě zaujala, a vaši první světle modrou skříňku, přes kterou jsem vás poznal. 

Fleysen_Orel_web_014

Orel je tělovýchovná jednota, která působí po celé České republice. Českobudějovická pobočka je jedna z největších – lezeckou stěnu a další kroužky tu navštěvuje okolo 300 dětí týdně. Za hlavní úkol Orla považuje jeho starosta Cyril Kratochvíl „naučit děti a dospívající, že lidé se k sobě mají chovat hezky a s úctou“.